Hoppa till innehåll

Remissyttrande om betänkandet Kamerabevakning i offentlig verksamhet – lättnader och utökade möjligheter (SOU 2024:27)

Säkerhetsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag inom bevakning, hemlarm, säkerhetsteknik, värdetransporter, brand och parkering. Med drygt 180 medlemsföretag företräder organisationen 27 000 medarbetare inom området trygghet och säkerhet. Säkerhetsföretagen har givits möjlighet att yttra sig om rubricerat förslag och önskar framhålla följande.

Utredningen föreslår att tillståndskravet för kamerabevakning ska avskaffas helt för de aktörer som i dag omfattas av det. Enligt förslagen ska kamerabevakning få bedrivas om det är nödvändigt för att utföra en uppgift av allmänt intresse eller som ett led i myndighetsutövning. För en sådan bevakning ska det finnas en dokumenterad intresseavvägning oavsett om bevakning sker på en plats dit allmänheten har tillträde eller inte. Den som kamerabevakar ska också skriva en förteckning över pågående bevakning som på begäran ska lämnas till tillsynsmyndigheten.

Säkerhetsföretagen tillstyrker i allt väsentligt utredningens förslag och instämmer i utredningens bedömning att förslagen medför att kamerabevakning kommer att kunna användas på ett mer flexibelt och verksamhetsanpassat sätt än i dag. Likt utredningen skriver finns det i Sverige en bred acceptans från allmänheten för kamerabevakning i offentliga miljöer, både vad gäller brottsbekämpande och trygghetsskapande syften.

När det gäller förslaget om ett borttaget tillståndskrav anser Säkerhetsföretagen, i likhet med utredningen, att nackdelarna med det nuvarande tillståndsförfarandet vägar tyngre än fördelarna med ett sådant förfarande. Säkerhetsföretagen anser också att det med hänsyn till samhällsutvecklingen finns starka skäl att förenkla för de brottsbekämpande myndigheterna att använda sig av kamerabevakning och i vissa fall undantas från kravet på att kamerabevakningen ska föregås av en särskild intresseavvägning. Säkerhetsföretagen tillstyrker därför utredningens förslag i dessa delar.

För att ytterligare öka skyddet av samhällsviktig verksamhet anser Säkerhetsföretagen att det utöver utredningens förslag finns starka skäl att utöka undantag för viss kamerabevakning, enligt förslag till ny 12 §, till att utöver skyddsobjekt också omfatta bevakning som sker för att skydda en byggnad, en annan anläggning eller ett område som förklarats som en kritisk entitet i Europaparlamentets och Rådets CER-direktiv (EU) 2022/2557.

För Säkerhetsföretagen:

Richard Orgård, Förbundsdirektör

Pontus Lindström, Näringspolitisk chef

Status
Besvarad

Från
Justitiedepartementet Grundlagsenheten

Svar senast
15 augusti 2024

Läs mer om SOU 2024:27 på regeringen.se