Hoppa till innehåll

Remissyttrande om betänkandet Kamerabevakning i offentlig verksamhet

Säkerhetsföretagen välkomnar förslagen i betänkandet Kamerabevakning i offentlig verksamhet – lättnader och möjligheter (SOU 2024:27).

Utredningen föreslår att tillståndskravet för kamerabevakning ska avskaffas helt för de aktörer som i dag omfattas av det. Enligt förslagen ska kamerabevakning få bedrivas om det är nödvändigt för att utföra en uppgift av allmänt intresse eller som ett led i myndighetsutövning. För en sådan bevakning ska det finnas en dokumenterad intresseavvägning oavsett om bevakning sker på en plats dit allmänheten har tillträde eller inte. Den som kamerabevakar ska också skriva en förteckning över pågående bevakning som på begäran ska lämnas till tillsynsmyndigheten.

Säkerhetsföretagen tillstyrker i allt väsentligt utredningens förslag och instämmer i utredningens bedömning att förslagen medför att kamerabevakning kommer att kunna användas på ett mer flexibelt och verksamhetsanpassat sätt än i dag. Likt utredningen skriver finns det i Sverige en bred acceptans från allmänheten för kamerabevakning i offentliga miljöer, både vad gäller brottsbekämpande och trygghetsskapande syften.

Läs hela yttrandet här.